Hav styr på de forskellige huslån, når du køber bolig

Der findes overordnet 3 huslån, som er almindelige i Danmark: Realkreditlån, banklån og pantebrevslån. Når du skal ud og tage et huslån, er det vigtigt at kende forskellene på de forskellige huslån, så du vælger det lån, der passer bedst til dig. Vi har derfor lavet en oversigt over de 3 typer af huslån i denne artikel.

Realkreditlån

Realkreditlån er meget anvendte som huslån. Et realkreditlån er ofte det billigste huslån, da du stiller den købte bolig som sikkerhed for lånet. Der er derfor en stor sikkerhed for långiver og det gør at realkreditlån ofte er det billigste huslån. Du kan samtidig højst låne 80 % af boligens værdi via et realkreditlån, og det er med til at øge sikkerheden for långiver.

Renterne på et realkreditlån er ofte den laveste rente du kan få til et boliglån, og derfor er et realkreditlån i mange situationer det billigste huslån.

Et realkreditlån bliver finansieret ved udstedelse af forskellige obligationer. Når du skal etablere et realkreditlån er der dog ofte nogle høje omkostninger, da der skal udstedet obligationer osv. Hvis du skal købe et billigt lån, kan et realkreditlån derfor ikke betale sig.

Når der udstedes et realkreditlån laves der et realkreditpantebrev, der fungerer som sikkerhed i ejendommen.

Du kan tage et realkreditlån via forskellige realkreditinstitutter eller gennem banken.

 

Sælgerpantebrev

Et sælgerpantebrev kan på mange måder sammenlignes med et realkreditlån. Ved et sælgerpantebrev stilles der pant i den købte bolig. Sælgeren af ejendommen udsteder sælgerpantebrevet til køber af ejendommen, og det fungerer herefter som et gældsbrev.

Køber stiller på den måde sikkerhed i ejendommen, og det kan være med til at give nogle lave renter på lånet.

Et sælgerpantebrev hører ind under kategorien pantebreve. Ud over sælgerpantebrev findes der også ejerpantebrev og som tidligere nævnt realkreditpantebrev. Du kan læse mere om de forskellige typer af pantebreve på Fairkredit.dk.

 

Banklån

Banklån er en tredje finansieringsmulighed til dit boligkøb. Muligheden for at tage banklån for at finansiere bolig bliver også brugt af mange.

Ved et banklån er der ofte en høj rente, da der ikke stilles sikkerhed på samme måde som ved realkreditlån. Til gengæld er omkostningerne for at etablere et banklån lavere, og det er derfor oplagt til dig der skal købe en billig bolig.

Det er svært at sige hvor billig en bolig skal være, for at et banklån er den bedste mulighed, da det kommer meget an på den enkelte situation, hvor lav en rente du kan forhandle dig frem til.

Det er derfor en fordel, hvis du finder ud af hvad de forskellige typer af lån vil koste for dig, inden du tager det endelige lån. Du kan fx prøve at bruge forskellige lånberegner, så du er sikker på at du finder det billigste lån, til dit boligkøb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *