Køb ikke en varmepumpe i udlandet

bæredygtig jordJeg køber i dag mange af mine ting i udlandet – bøger, udstyr, tøj og så videre. Men en ting, du ikke bør købe i udlandet, selvom det kan være fristende, er en varmepumpe. Det får du flere gode grunde til her.

Man kan ellers umiddelbart spare en del penge på at købe en varmepumpe i udlandet, selv når den skal fragtes her til landet. Men hvad man kan spare et par tusinde kroner på kan komme til at bide en i bagen bagefter og koste mange penge. Lad mig vise det, hvordan dette hænger sammen:

Tilpasset det danske marked

En Panasonic varmepumpe er ikke bare en Panasonic varmepumpe. Den er, når den sælges i Danmark, tilpasset det skandinaviske klima, hvilket betyder, at den kan udvinde varme i meget lave grader og ikke går i stykker. Køber du i stedet din pumpe i Spanien, vil den være tilpasset det spanske klima, hvilket ligner alt andet end det danske. Du vil blive meget skuffet. En varmepumpe købt i Spanien vil ikke være lige så effektiv som en, der i stedet for er blevet købt i Danmark.

Ingen garanti og reklamation

For at beholde en eventuel garanti og reklamationsret skal du i Danmark have din varmepumpe installeret af en certificeret montør. Det skal du også, hvis der er tale om en udenlandsk varmepumpe. Men hvor du måske her kan beholde en eventuel ret ved at bruge en autoriseret installatør, bliver det meget svært at gøre dit krav gældende, hvis varmepumpen rent faktisk går i stykker. Du skal kontakte udlændinge, der næppe har prøvet at hjælpe en dansker før. Det realistiske scenarie er, at du får lov til at betale for at få udbedret skaderne selv – og så er der lige pludseligt ikke tale om en helt lige så god investering.

Dyr fragt

En varmepumpe er ikke nogen let maskine. Meget af din potentielle besparelse vil blive spist alene af fragten. Du skal regne med at betale i hvert fald et par tusinde kroner for at få fragtet fx en stor og tung Panasonic varmepumpe fra den ene ende af Europa til den anden. Kan dit budget klare dette?

Køb blot i Danmark

At købe din næste varmepumpe i Danmark er som konklusion det smarteste træk. Ikke det sjoveste, men langt det smarteste. Du kommer måske til at betale en smule mere til at spare med, men til gengæld har du garanti og reklamationsret og varmepumpen er tilpasset det danske klima og marked.

Tommelfingerreglerne i forbindelse med det at købe en varmepumpe:

  • Et COP-tal på over 4 er at foretrække. Et COP-tal på over 5 er super godt.
  • En luft til vand varmepumpe koster typisk over 50.000 kroner, mens en luft til luft varmepumpe kan anskaffes til under en tredjedel af dette beløb.
  • En billig varmepumpe er sjældent det bedste valg. Den billige fra producenter som Mitsubishi og no-name-brands konverterer slet ikke luft til varme lige så godt som en dyr og dygtig model gør det.

Har du spørgsmål til varmepumper skyder du dem endeligt af i kommentarerne – så svarer jeg på dem der!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *