Kryptovaluta

Hvad er kryptovaluta, og hvordan køber man den?

Hvad er der med hypen omkring kryptovaluta og hvad er det i det hele taget? Kryptovaluta er en digital valuta, som kun kan overføres online eller igennem overførsler i butikker fra bruger til bruger. Kryptovaluta er skabt ud fra en fælles ide. En valuta som er uafhængig af verdens banker og ikke reguleres af folk der sidder på Wall street i Newyork.
cryptocurrencies ikoner

Uafhængigheden af kryptovaluta er én af de grunde til at rigtig mange mennesker er interesseret i at investere i dem. Nogle er mere værdifulde end andre, f.eks. Bitcoin, som er en af de store spillere på markedet. Men Bitcoin er på ingen måde den eneste gode valuta.

Denne guide til kryptovaluta, vil omhandle hvad kryptovaluta er, hvilke store kryptovaluter der findes og hvordan disse kan bruges online til at tjene penge på.

Kapitel 1

Hvad er
kryptovaluta?

Kapitel 2

Hvorfor man bør bruge Kryptovaluta?

Kapitel 3

Hvordan fungerer kryptovaluta i praksis?

Kapitel 4

Sådan tjener du penge med kryptovalutaer

Kapitel 5

De 5 mest populære Kryptovalutaer i dag

KAPITEL 1

Hvad er Kryptovaluta?

En digital valuta, også kendt som kryptovaluta hvilket betyder at den udeluekkende handles med online og ingen fysisk form har. Det er sat i et mærkeligt lys kontra hvad man er vant til i det daglige.

Mens nogle valutaer genereres i henhold til regeringen, genereres denne type virtuelle penge ved hjælp af krypteringsteknikker. Programmeringen regulerer brugen og udgivelsen af nye kryptovalutaer.


Krypteringsteknikkerne, alt efter hvor godt de er programmeret, er det der garanterer værdi og holder processen troværdig.


Denne uafhængighed betyder at regeringer, banker og andre pengeinstitutter ikke kan røre disse penge… medmindre landet naturligvis forbyder borgerne mod overhovedet at handle med dem. (Mere om det senere!)

bitcoin infografik

Hvad Bruges Kryptovaluta Til?

Nogle forhandlere accepterer betaling med kryptovaluta, både i stort og småt omfang. Her er nogle eksempler på hvad kryptovaluta kan bruges til:
cryptocurrency monter

Indkøb og salg af varer online

Veksling af krypto til rigtige penge

Investering med henblik på langsigtede formål

Købe og handle den for at opnå fortjeneste (spille på markedet)

Det kan bruges som en direkte betalingsmetode for at udføre en række opgaver over nettet, mellem brugere af en bestemt valuta. Det er især praktisk for de mennesker der arbejder hjemmefra eller dem som ønsker at gøre til i en nær fremtiden

Man ser også flere og flere freelancere som er begyndt at acceptere kryptovaluta som deres foretrukne betalingsmetode. Specielt på grund af denne uafhængige frihed som en kryptovaluta har.

Men siden kryptovaluta først kom frem, har kryptovaluta haft et noget kontroversielt ry. Hvorfor er det sådan, med de mange fordele taget i betragtning?

Fordi den er så privat, tiltrækker kryptovaluta en del ulovlig aktivitet. Men det er selvfølgelig tilfældet med enhver vellykket form for fortjeneste – for ikke at nævne penge generelt. Er der penge i det, så vil folk misbruge det indtil det ikke kan misbruges længere. Det er desværre sådan verdenen fungerer.

Spørgsmålet i det henssende vil så være: Hvad er kryptovalutaens hensigt? Grundlæggeren af Bitcoin har helt sikkert skabt Bitcoin som et stærkt svar på centaliserede finansielle institutioner og regeringer, der direkte påvirker nutidens valutaers værdi.

Ifølge Den europæiske centralbank, “Er papir penge en valuta, som er erklæret lovligt betalingsmiddel og udstedt af en centralbank, men i modsætning til penge, der repræsenterer en værdi, ikke kan omveksles til fx en bestemt vægtenhed i guld. De har altså ikke nogen værdi i sig selv – seddelpapiret er så godt som uden værdi – og alligevel accepteres de som betaling for varer og tjenesteydelser, fordi folk har tillid til, at centralbanken kan holde pengenes værdi stabil over tid.”

Dette er også tilfældet med “virtuelle” penge som PayPal, Venmo eller Skrill. Disse betalingsmuligheder er teknisk set “digital valuta”, men de er også låst fast til papir valuta. Du har ikke 5000 PayPal-mønter – du har 5000 kr., hvis du bor i Danmark.
Værdien er den samme og ændres i henhold til valutaens værdi i dit land. Kryptovaluta står på egen hånd og er ikke forbundet med noget.

KAPITEL 2

Hvorfor bruge kryptovaluta?

Der er store fordele ved at bruge kryptovaluta frem for papirvaluta.
Disse er b.la.:

1. Frie køb

Kryptovaluta er økonomisk frihed og du kan ikke blive snydt eller snyde folk. Skrækhistorierne om Paypal, vil du blive mindet om, at en centraliseret kommerciel udbyder er forbundet med en vis risiko.

 

I modsætning hertil giver kryptovaluta dig friheden og ansvaret til at bruge dine midler på enhver tjeneste, du vælger. Dette går også den anden vej, da andre kan bruge den til at betale dig for dine ydelser.

2. Ingen konflikter med betalinger

Med en uafhængig digital valuta er der ingen bekymringer for indefrosne aktiver eller tilbageførsel af din indkomst, på grund af stridigheder.

Alle transaktioner er endelige.Uafhængigheden af offentlige instanser betyder også mindre chance for svindel.

3. Anonymitet

Online handel er sikkert og anonymt. Privat nøgleinformation garanterer, at din virtuelle wallet er privat, samt at transaktioner holdes hemmelige og ikke overvåges af en tredjepart.

Der er mange forskellige online sider, som idag kræver ID og registrering for at kunne købe og/eller sælge mønter. Dette skyldes at mange lande holdrer skarpt øje med kryptovalutaer af skattemæssige årsager. Dog er transaktionerne stadig fuldt ud anonyme og private.

4. Tilgængelig i hele verden

Kryptovaluta er tilgængelig overalt på det globale marked, medmindre den er blevet specifikt forbudt. Indtil videre har kun seks lande forbudt Bitcoin fuldstændig. Kryptovaluta er særlig nyttig, hvis det land du bor i er i statslig krise. Kryptovaluta giver dig mulighed for at handle med andre brugere uden grænser.

5. Lavere transaktoinsgebyrer

Men hvad er omkostningerne ved køb igennem en kryptovaluta? Der er heldigvis meget lave transaktionsgebyre, som er noget lavere end den sædvanlige overførsel, som man er vant til.

6. Tilgængelighed 24 timer i døgnet

Men hvordan sendes en transaktion? – Via e-mail eller SMS, når som helst, hvor som helst. Du kan også opbevare dine penge offline, så du er sikker på dine private oplysninger holdes hemmelige. Når du har overført penge, behøver du ikke engang at være online eller betale noget som helst hos en bank.

KAPITEL 3

Hvordan fungerer kryptovaluta?

Kryptovaluta er ikke anset som almindelige penge og er ikke autoriseret af nogen offentlig instans. – Snarere generere den automatisk og strengt, i henhold til algoritmiske regler, disse algoritmer afhænger af den specifikke valuta.

Når brugere overfører Bitcoins, bruger de et peer-to-peer netværk: en direkte server-til-server forbindelse, uden en central udbyder. Kryptovaluta skabes digitalt og er kun beregnet til at blive brugt digitalt. Du kan købe dem, der allerede er blevet minet, eller mine dem selv.

Alle transaktioner registreres i et enormt virtuelt regnskab, kaldet “blockchain”. Da dette regnskab er offentligt og tilgængeligt hele tiden, er der redegjort for hver eneste “mønt”. Dette gør det umuligt at snyde systemet. Det opdateres løbende, for at opretholde værdi.

Hvad er Blockchain?

Mange mennesker, selv dem der ved meget om kryptovaluta, er forvirrede omkring dette emne, og når de bliver spurgt: “Hvad er kryptovalutas blockchain?” er det svært at få et godt svar.

Men vi har svaret, så bare rolig.

Nogle gange kan det være meget forvirrende at forstå blockchain (selvom teknologien findes i næsten alle typer kryptovaluta). Det er et regnskab, men er det placeret et fysisk sted? Både og.

Blockchainen er en offentlig optegnelse over Bitcoin-transaktioner og referencer til blokchain henviser til teknologien bag kryptovalutaen.

handel med blockchain

Kort sagt: Der er ingen centraliseret myndighed, der styrer et netværk eller en blockchain. Faktisk bliver blockchain vedligeholdt af brugerne, der benytter peer to peer-teknologien. Det betyder at det er overalt og ingen steder, på samme tid. Stadig forvirret? – Fair nok.

uafhængigheden er det, der gør kryptovaluta så innovativ og revolutionerende. Aldrig før har den monetære magt været i borgernes hænder, uden støtte fra nogen regering.

Men vent, der er mere. Det er endda muligt at lave dine egne penge, ved at mine kryptovaluta!

Hvad er kryptovaluta-mining?

Mining betyder egentlig bare at verificere den nyeste serie af transaktioner og derefter tilføje dem som blokke til det offentlige regnskab. Efter en række blokke vil blockchainen automatisk generere en ny kryptovaluta-mønt.

Men, på grund af konkurrencen mellem kryptovaluta minearbejdere og ekspertkryptering, er det en udfordring bare at mine én mønt, særligt når det gælder Bitcoin, den ældste kryptovaluta. Minearbejdere skal først løse et vanskeligt puslespil (kaldet et hash), og dette kræver meget kraftfulde computere og det rigtige software. Det har bl.a. skabt ramaskrig inden for verdenen af grafikkort, hvor der i læssevis blev købt kæmpe processorer og grafikkort og producenterne kunne ganske enkelt ikke følge med til deres “normale” forbrugere, da alle kort blev opkøbt af kryptominere.

Som bitcoin.org forklarer, er Bitcoin-mining en proces, hvor du får computer-hardware til at lave matematiske beregninger for Bitcoin-netværket, der bekræfter transaktioner og øger sikkerheden. Som en gevinst for deres tjenester kan Bitcoin-minere samle transaktionsgebyrer for de transaktioner, de bekræfter, sammen med nyligt skabte bitcoins.

Betaling afhænger af, hvor meget deres hardware og software faktisk har bidraget til at løse ligningen. På grund af værdien af disse virtuelle mønter, er der stor konkurrence blandt mange mennesker over hele verden om at være den første, der løser et hash. Computerne, der skal arbejde med dette netværk, kræver en særlig ASIC-chip, som er specielt designet til kryptovaluta-mining.

Sådan opbevarer du din kryptovaluta sikkert - en kryptovaluta-wallet

bitcoin tegnebogsproeve

Du tænker måske, “Hvad er kryptovalutas måde at håndtere tyveri og hacking på?”. Du behøver faktisk ikke, at mine mønter, bare for at komme i gang med at tjene penge med kryptovaluta. Alt hvad du behøver, er en Wallet-app eller en web-portal, for at komme i gang. Kryptovaluta-wallets er som fysiske tegnebøger, i den forstand at de opbevarer private økonomiske oplysninger. Med kryptovaluta beregner din wallet også oplysninger for dig, da du med det samme kan hæve eller indsætte penge og ændre din saldo øjeblikkeligt.

Fordi disse virtuelle mønter er digitale ikke-fysiske valutaer, er der en meget lille risiko for online tyveri. Tyveri er langt mindre sandsynligt end traditionelt online svindel. På grund af kryptering med multisignatur kan alle wallet virksomheder garantere en høj grad af sikkerhed for disse oplysninger.

privat og offentlig noegle cryptocurrency

Der er en offentlig og privat “nøgle”, og den private nøgle er den du skal beskytte. Den private nøgle består af hexadecimale koder (en lang kombination af  bogstav/tal).

En rimelig grad af sikkerhed betyder, at du opbevarer disse oplysninger online, men regner med at et tredjepartsfirma beskytter dem via kryptering. En ekstra grad af beskyttelse ville være, at have den private nøgle fysisk, i dit hus, eller endda på en tredjeparts hjemmeside. Mange virksomheder tilbyder, at opbevare din private nøgle fuldstændig offline, indtil du er klar til at overføre penge.

Der er også online wallets, mobil-wallets, papir-wallets (gemt med QR-koder) og offline hardware wallets. Det er meget simpelt, at logge ind på en kryptovaluta wallet, og vi er gået mere i dybden med emnet her.

Et Eksempel på en kryptovaluta-transaktion

Lad os sige, at vores ven, Jakob, gerne vil købe en tjeneste hos en online udbyder. Virksomheden accepterer Bitcoin og gav Jakob en “adresse” eller QR-kode.

1. Det første skridt er at åbne Wallet-appen

2. Han tager adressen/koden, de gav ham og indtaster den i wallet-appen

3. Han skal derefter godkende ordren

4. Derefter skal han vælge mængden af Bitcoin, han ønsker at bruge

5. Til sidst skal han blot trykke på slut/færdig.

Transaktionen bliver sendt gennem valutaens blockchain, udbyderen bliver betalt og Jason får den service, han ønskede. Det kunne ikke være nemmere og smertefrit.

KAPITEL 4

Sådan tjener du penge med kryptovaluta

Når det kommer til kryptovaluta, er der mange strategier og metoder til at tjene penge på dine valutaer. Det er ikke overraskende, at der er mange lukrative muligheder med kryptovaluta, når man tager dens potentiale for vækst, innovation og fortjeneste i betragtning.

Her er fem eksempler, så du kan få en bedre ide om dine muligheder:

1. Køb og salg

Dette refererer til den enkle handling at købe kryptovaluta mens prisen er lav, og så sælge den, når prisen stiger. Det er den samme strategi man bruger til at investere i aktiemarkedet. Kryptocoins som Bitcoin er kendt for at være flygtige og lidt dyre at starte ud med. Ripple coins er dog på mindre end 10 kr., hvilket gør det muligt for alle og enhver at begynde at købe.

2. Køb og hold for udbytte

Denne strategi ligner køb og salg, men fokuserer på at holde mønterne. Du sælger ikke mønter, du holder dem og sørger for, de forbliver i omløb.

3. Satse på valuta

Denne strategi er en kombination af køb/salg og hold, hvilket indebærer at købe en valuta, holde den og så sælge den for fortjeneste senere, samtidig med at du modtager udbytte fra at holde den.

4. Mining

Som vi har diskuteret før, er mining hverken nemt eller billigt og kræver  en seriøs investeringsplanlægning, især ved køb af udstyr og efterfølgende instruktioner. Men sammenhængen mellem investering og fortjeneste er der helt sikkert.

5. Day trading

Denne strategi er lidt mere kompliceret og indebærer at holde øje med daglige handelsmønstre, i stedet for månedligt eller årligt. Flygtighed er meget mærkbar i løbet af dagen, så hvis du lærer mønstrene at kende, kan du muligvis få en stor fortjeneste.

KAPITEL 5

De 5 mest populære Kryptovalutaer i dag

Det er tid til at se mere specifikt på digitale coins og hvad fordelene ved hver enkelt kan være. Bitcoin har en tendens til at være dyr, men andre valutaer er billige at investere i og kunne være et godt udgangspunkt.

Hvad er de fem bedste kryptovalutaer? Her er nogle af de mest velkendte:
Bitcoin ikon
Bitcoin
Etherum ikon
Etherum
Litecoin ikon
Litecoin
Ripple ikon
Ripple
Monero ikon
Monero

Hvad er Bitcoin?

Som den første succesrige kryptovaluta, grundlagt i 2009, har Bitcoin en mystisk begyndelse. Den har dog bibeholdt sin værdi, på grund af dens krypteringsmetoder, der automatisk genererer nye Bitcoins. Bitcoin kan veksles til fiat valuta, eller en bruger kan købe produkter og tjenester online.

Med næsten seks millioner wallet-brugere er det det mest succesfulde system.

Hvad er Ethereum?

Ethereum, skabt i 2013, er en kryptovaluta genereret af sin egen software platform, kaldet Ethereum Virtual Machine. Ethers kan købes og overføres fra bruger til bruger internationalt. Da den blev skabt i 2013 af programmør Vitalik Buterin, var 72 millioner mønter minet på forhånd.

Ethereum delte sig for nylig i to separate blockchains, Ethereum og Ethereum Classic. Selvom værdien er mindre end Bitcoin, bliver løbet  tættere og tættere, og på et tidspunkt vil den nå 10.000 pr. Ether. I slutningen af 2018 var prisen på under 1500 kr. pr. Ether.

Hvad er Litecoin?

Litecoin ligner Bitcoin, og betragtes faktisk som en spin-off. Den blev skabt i 2011. Forskellene mellem de to kryptovalutaer er b.la. hurtigere transaktionsbehandling end Bitcoins (2,5 minutter i forhold til 10) og en anden algoritme i proof-of-work trinet. Prisen på én mønt er også langt lavere end én Bitcoin. I slutningen af 2018 var den på mindre end 400 kr.

Hvad er Ripple?

Ripple er ikke kun et system, men et netværk og et firma, der leverer digital valuta. Det tilbyder globale finansielle transaktioner, og har også et offentligt regnskab som de andre systemer. De kan naturligvis også mines. Selvom der er et centraliseret Ripple-, kan netværket stadig fungere uden at virksomheden bliver direkte involveret, og derved er det en decentraliseret kryptovaluta.

På grund af gennemsigtigheden bruger nogle banker og virksomheder Ripple, selvom de ikke vil bruge Bitcoins. I slutningen af 2018 var Ripples pris lige under 5 kr.

Hvad er Monero?

Monero er også en decentraliseret kryptovaluta, men alle transaktioner, herunder mining og handler, holdes private fra udenforstående. Den har privatliv og decentralisering, der kan sammenlignes med Bitcoin, og i tilfælde af skjulte saldi, endnu mere end Bitcoin.

Prisen i slutningen af 2018 var på mindre end 700 kr.

Andre Altcoins

cryptocurrency forretning

Hvilke andre kryptovalutaer findes der ud over de fem typer coins? Der er mange andre Altcoins tilgængelige lige nu (op til 1.600 ifølge Libertex). Grunden til, at brugerne typisk vælger de fem vi nævnte før, er den højere værdi og til dels navnet. En kryptovalutas omdømme er lige så vigtig som dens krypteringsmetoder, da værdien kan stige og falde i henhold til offentlighedens opfattelse.

Mange brugere synes, der er for mange risici forbundet med arbejde med mindre altcoins, på grund af deres mangel på fællesskab.

Kryptovalutas fremtid

Hvad er fremtiden for kryptovaluta? Dette er helt klart et stort spørgsmål, da mange har stærke holdninger omkring det, herunder velkendte personligheder som Bill Gates og Warren Buffet. Der er dog en reel grund til bekymring, og det er kryptovalutaers flygtighed. Prisen på Bitcoin svinger meget uregelmæssigt i øjeblikket, og det ser ikke ud til at det vil ændre sig.

Men det giver selvfølgelig en god mulighed for dem der er villige til at lære mere om hvordan man tjener penge på den.

crypto monter ikons

Andre kryptovalutaer, såsom Ripple, er mere centraliserede, da den i det mindste har en gennemsigtigt virksomhed, software og grundlægger. Manger tror på, at dette er fremtiden: mere centralisering med banker og långivere, og mindre uafhængighed. Bitcoin er dog den eneste kryptovaluta, der er nået op på fire cifre.

Hvad er fremtiden for kryptovaluta? Fremtiden afhænger af, hvordan verden og markedet ændrer sig. I mellemtiden kan det dog betale sig at diversificere sine investeringer ved at handle med kryptovaluta og se resultaterne. Du vil blive overrasket over, hvor nemt det er at købe tjenester og produkter og opretholde værdi på lang sigt.